Preview

The vector of youth medical science

Advanced search

РАЦИОНАЛЬНОЕ ПИТАНИЕ СТУДЕНТОК КУРСКОГО ГОСУДАРСТВЕННОГО МЕДИЦИНСКОГО УНИВЕРСИТЕТА И ЕГО ГИГИЕНИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА

Abstract

Цель: гигиеническая оценка соответствия питания студенток 2 курса Курского государственного медицинского университета установленным нормам.
Материалы и методы. В исследовании приняли участие 39 студенток 2 курса 2023 года, предоставившие информацию о своих суточных энергозатратах, величине основного обмена, составившие меню-раскладку на день с показателями макронутриентов, витаминов и минералов. Полученные результаты сравнивали с нормами физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах, которые представлены в МР 2.3.1. 0253 – 21. В ходе исследования производилась гигиеническая оценка качественных и количественных показателей суточного рациона студенток в зависимости от условий проживания. Сравнивались показатели двух групп, девушек проживающих в квартире и в общежитии.
Результаты. По результатам анализа установлено, что большинство студенток КГМУ имеют несбалансированный рацион питания. Так, нормальное количество белков в рационе имеют 71%  девушек, жиров 56%, а углеводов всего 18%. При проведении гигиенической оценки витаминного состава суточного рациона студенток установлено, что его объём недостаточен. Суточная потребность в кальции и железе также не восполняется. В ходе исследования была установлена зависимость между характером питания студенток и их вариантом проживания в Курске.
Заключение. По результатам проведённого анализа было установлено, что наиболее сбалансированным является рацион девушек, проживающих в общежитии. Возможно, это связанно с тем, что, находящиеся там студенты старших курсов своим личным примером помогают освоиться в новой среде первокурсникам. Кроме того они могут мотивировать студентов младших курсов придерживаться  рационального питания.
Ключевые слова: рациональное питание, девушки студентки, условия проживания.

Objective: hygienic assessment of the compliance of nutrition of 2nd year students of Kursk State Medical University with established standards.
Materials and methods. The study involved 39 2nd year students of 2023, who provided information about their daily energy consumption, basal metabolic rate, and compiled a menu layout for the day with indicators of macronutrients, vitamins and minerals. The results obtained were compared with the norms of physiological needs for energy and nutrients, which are presented in MP 2.3.1. 0253 – 21. During the study, a hygienic assessment of the qualitative and quantitative indicators of the daily diet of female students was carried out, depending on the living conditions. The indicators of two groups were compared, girls living in an apartment and in a dormitory.
Results. Based on the results of the analysis, it was found that the majority of female students at KSMU have an unbalanced diet. Thus, 71% of girls have a normal amount of protein in their diet, 56% of fat, and only 18% of carbohydrates. When conducting a hygienic assessment of the vitamin composition of the daily diet of female students, it was found that its volume was insufficient. The daily requirement for calcium and iron is also not met. During the study, a relationship was established between the nature of the female students’ diet and their accommodation option in Kursk.
Conclusion. Based on the results of the analysis, it was found that the most balanced diet is for girls living in the hostel. Perhaps this is due to the fact that the senior students there, by their personal example, help the freshmen get used to the new environment. In addition, they can motivate junior students to adhere to a balanced diet.
Keywords: rational nutrition, female students, living conditions.

About the Authors

Анна Горбова
Курский государственный медицинский университет
Russian Federation


Максим Лосенок
Курский государственный медицинский университет
Russian Federation


Сергей Лосенок
Курский государственный медицинский университет
Russian Federation


Вера Ряднова
Курский государственный медицинский университет
Russian Federation


References

1. Bunkova, A.D. Rational nutrition in the organization of summer creative shifts for students of the system of additional education / A.D. Bunkova, A.V. Vasnina // Scientific research of the SCO countries: synergy and integration : Proceedings of the International Conference, Beijing, 28 июня 2022 года. – Beijing: Инфинити, 2022. – P. 149-154. – EDN XYSQEO.

2. Fedorchenko, R.A. Medical students' state of health assessment in modern conditions / R.A. Fedorchenko, Y.V. Volkova // Modern problems of developing a healthy lifestyle for students: Materials of the III International Scientific and Practical Internet Conference, Minsk, October 08–09, 2020 / Editorial Board: I.V. Pantyuk (responsible editor) [and others]. – Minsk: Belarusian State University, 2020. – P. 171-177. – EDN TFOMRP.

3. Volkova, Yu.V. Health-preserving system at Zaporozhye State medical University / Yu.V. Volkova, R.A. Fedorchenro // Modern problems of developing a healthy lifestyle for students: Materials of the III International Scientific and Practical Internet Conference, Minsk, October 08–09, 2020 / Editorial Board: I.V. Pantyuk (responsible editor) [and others]. – Minsk: Belarusian State University, 2020. – P. 25-30. – EDN GKEWOE.

4. Tutelyan, V.A. Food hygiene: Modern problems / V.A. Tutelyan // Healthcare of the Russian Federation. - 2008. - No. 1. - P. 8-9 (in Russ.).

5. Abdimomunova, B. Lifestyle of medical students of Osh State University / B. Abdimomunova, A. Abzhaparova // The Scientific Heritage. – 2023. – No. 110(110). – P. 46-52. – DOI 10.5281/zenodo.7804543. – EDN PNCXXV.

6. Study of the impact of training description in educational organizations that train Middle-level specialists on the nutritional behavior of the students / E.V. Izvekova, L.S. Bolshakova, O.L. Ladnova [et al.] // Modern Science and Innovations. – 2021. – No. 1(33). – P. 98-102. – DOI 10.37493/2307-910X.2021.1.15. – EDN LLHOLP.

7. Koletzko B., Godfrey K.M., Poston L. et al. Nutrition During Pregnancy, Lactation and Early Childhood and its Implications for Maternal and Long-Term Child Health: The Early Nutrition Project Recommendations / EarlyNutrition Project Systematic Review Group // Ann Nutr. Metab. — 2019. — Vol. 74. — №2. — P. 93–106. [Epub 2019 Jan 23. Review].

8. Voronkov A.V., Nigaryan S.A., Pozdnyakov D.I. Study of nootropic activity of hesperidin and curcumin in conditions of focal cerebral ischemia // Bulletin of the Volgograd State Medical University. – 2020. – No. 3 (75). – pp. 107-111 (in Russ.).

9. Peculiarities of the frequency of risk factors for chronic non-infectious diseases among students of secondary specialized and higher educational institutions of various areas of training / Kobyakova O. S., Deev I. A., Kulikov E. S., Fayzulina N. M., Starovoitova E. A. , Almikeeva A.A., Yarovoy N.D. // Preventive medicine. — 2020. — No. 4. — P. 61-66 (in Russ.).

10. Shevchenko, A.A. On the relationship between nutrition and health / A.A. Shevchenko // Prospects for the development of science in the modern world: Materials of the International (correspondence) scientific-practical conference, Prague, Czech Republic, March 24, 2018 / under the general editorship of A.I. Vostretsova. – Prague, Czech Republic: Scientific Publishing Center “World of Science” (IP Vostretsov Alexander Ilyich), 2018. – P. 514-518 (in Russ.).


Review

For citations:


 ,  ,  ,   . The vector of youth medical science. 2024;1(1):54-59. (In Russ.)

Views: 76


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.